Željko Weiss o nemilom događaju u ŽO Virovitica

Židovska općina Virovitica prema planu trebala je 5. ožujka održati redovnu godišnju skupštinu. Tom prigodom predsjednik Židovske općine u ostavci Željko Weiss trebao je podnijeti izvješće o radu u prošloj godini i plan rada za naredno razdoblje. Osim toga, trebao je biti izglasan i stav o povlačenju Weissove ostavke na mjesto predsjednika Židovske općine Virovitica.
Međutim skupština nije održana jer se nije skupio potreban kvorum, ali i zbog iskazanog protesta člana Židovske općine Virovitica Ljube Weissa koji je tom prigodom napomenuo da predsjednik u neopozivoj ostavci nema pravo sazivati godišnju skupštinu. Cijelu tu situaciju prokomentirao je predsjednik Židovske općine Virovitica u ostavci Željko Weiss.
– Očekivao sam ispad člana Židovske općine Ljube Rubena Weissa i on se nažalost i dogodio. O tom nemilom događaju uputio sam dopise isprike virovitičko-podravskom županu Tomislavu Tolušiću i gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu. Kopiju tog dopisa poslao sam i predsjedniku Židovske općine Zagreb, doktoru Ognjenu Krausu i očekujem njegov komentar. Što se tiče mog položaja u Židovskoj općini, ja sam predsjednik Židovske općine Virovitica u ostavci i to ostajem sve dok me skupština koja me je postavila ne razriješi te dužnosti. Čim riješimo bitne probleme, a to je statut i pitanje broja članova, odnosno tko može, a tko ne može biti član, skupština će se održati. Naime, rukovodstvo, posebice doktor Ognjen Kraus inzistira da članovi Židovske općine budu isključivo Židovi. Znam da je to u duhu židovske tradicije, poštujem to, ali ja se s time ne slažem. Smatram da moramo biti liberalni jer živimo u 21. stoljeću. Ukoliko iz Židovske općine Zagreb ne dobijem zadovoljavajući odgovor na zahtjeve, u duhu poštivanja i prijateljstva među ljudima osnovat ću Hrvatsko-izraelsko društvo prijateljstva koje će moći raditi u okviru Židovske općine, ali i samostalno – kazao nam je predsjednik u ostavci Židovske općine Virovitica Željko Weiss. (www.icv.hr, B. S.; Fotografija: Bruno Sokele)